Anasayfa

Giriş/Üye

Hesap No

Bağış Yap

Sepetim

Nafile Kurban

Nafile Kurban

Kurban Müslümanların yaptıkları en önemli ibadetlerden birisidir. Kurban nafile ve vacip olmak üzere iki türe ayrılır. Vacip kurban Müslümanların maddi durumlarının yeterli olması durumunda kesmeleri üzerlerine vacip olan kurbandır. Durumu müsait olan her Müslüman’ın Kurban Bayramı’nda bu kurbanı kesmesi gerekir. Nafile kurban ise vacip olmayan kurbandır. Genel olarak Allah rızasını kazanmak amacıyla kesilirler.

Nafile kurban kesimi gerçekleştirmek isteyen kişiler kesilecek kurbanın et yiyemeyen insanlara ulaşmasını sağlamak için Beni Bırakma Derneği’nden yararlanabilirler. Bu sayede yaptıkları kurban bağışları en doğru adreslere ulaştırılır.

Nafile Kurban Nedir?

Nafile kurban Müslümanların üzerine vacip olmayan kurbandır. Bu kurbanın vacip kurbandan farkı insanların kişisel istekleri ve niyetleri doğrultusunda kesiliyor olmasıdır. Bu kurbanlarda adağın yerine getirilmesi, sevap kazanmak ve şükrü belirtmek kurbanın kesilme niyetlerinden bazılarıdır.

Nafile Kurban Çeşitleri Nelerdir?

Nafile kurban kendi içerisinde kurban kesimi yapacak kişilerin niyetlerine bağlı olarak çeşitlere ayrılan bir kurban türüdür. Müslümanlar tarafından en yaygın bilinen ve kesilen nafile kurban çeşitleri şunlardır;

  • Şifa kurbanı: Hastalıklardan kurtulma ve muhafaza için kesilen nafile kurbandır.
  • Adak kurbanı: Adağın gerçekleşmesine bağıl olarak kesilen nafile kurbandır. Kişiler kurban kesecekleri yönünde adakta bulundularsa yükümlülüklerini durumun gerçekleşmesiyle birlikte yerine getirmelidirler.
  • Akika kurbanı: Yeni dünyaya gelen çocuğun sağlıklı ve Allah’a layık kul olması amacıyla kesilen nafile kurbandır.
  • Şükür kurbanı: Allah’a şükrü belirtmek amacıyla kesilen nafile kurbandır.

Bu kurbanların kesilebilmesi için kişilerin maddi olarak uygun durumda olmaları gerekir. Ayrıca Kurban Bayramı döneminde kesilemeyen kurbanların maddi durumun düzelmesiyle nafile kurban şeklinde kesilmesi mümkündür.

Nafile Kurban Neden Kesilir?

İnsanlar tarafından nafile kurbanın kesilmesinin amacı Allah’ın rızasını elde etmek ve kurban vesilesiyle Allah’a yaklaşmaktır. Ayrıca bu kurbanının kesilme nedeni kişilerin isteklerinin gerçekleşmesi, bir durumun ortaya çıkması ve Allah’a şükrün belirtilmesi gibi amaçlar olabilir. Bu nedenle isteyen herkes farklı niyetlerle ve kendileri istemeleri koşuluyla nafile kurbanı kesebilirler.

Nafile Kurbanı Kimler Keser?

Nafile kurbanı kesebilecek kişiler Müslüman olan vatandaşlardır. Ayrıca vacip olan kurbanı kesebilecek olan akli dengesi yerinde olan ve reşit olan herkesin nafile kurban kesmesi mümkündür. Genel olarak zenginler tarafından kesilen bu kurbanın fakir kişiler tarafından da kesilmesi mümkündür. Ancak bunun için kurbanı ücretini ödeyebilecek durumda olunması gerekir.

Nafile Kurbanın Fazileti Nedir?

Nafile kurban kesmenin ya da bağışlamanın fazileti maddi ve manevi olmak üzere iki grupta incelenebilir. Nafile kurbanın manevi fazileti Allah’a yaklaştırması ve Allah rızasını kazanmaya vesile olmasıdır. Kesilen kurban sayesinde Allah rızasını kazanmak insanları iki cihanda da mutlu kılar.

Nafile kurbanın maddi fazileti ise Müslümanların gelirlerinden kalan fazla bütçeyi yoksullar için ayırmalarını sağlamasıdır. Bu bütçenin ayrılması ve nafile kurbanın yoksullara dağıtılması insanların aç ve muhtaç durumdaki insanların halini anlamalarını sağlar. Ayrıca bağışlarla kötü durumdaki insanlara yardım etmiş olur. Bunun dışında nafile kurbanın dağıtıldığı kişilerin bağış sahiplerine dua etmesiyle dua kazanmaları ve manevi açıdan kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlar.

Nafile Kurbanda Küçükbaş Büyükbaş Ayrımı Var Mı?

İlk defa nafile kurban kesecek olan kişiler nafile kurbanda büyükbaş ya da küçükbaş ayrımı olup olmadığını merak ederler. Bu konuda herhangi bir ayrım yoktur. Kişiler maddi durumlarının uygunluğuna bağlı olarak isterlerse keçi veya koyun gibi küçükbaş hayvanları isterlerse de manda, deve veya sığır gibi büyükbaş hayvanları tercih edebilirler.

Kişilerin hayvan cinsini belirlemeleri dışında satın alacakları kurbanlıkların kurban edilmeye uygun özelliklere sahip olup olmadıklarının kontrolünü yapmaları gerekir. Bunun için küçükbaş ve büyükbaş hayvanların yaşına, vücut yapısına, azalarının tam olmasına ve hastalık bulunmamasına dikkat edilir. Bu şartları taşıyan her kurbanlığın nafile kurban niyetiyle kesilmesi mümkün olur.

Nafile Kurban Etini Kimler Yiyebilir?

Kişiler nafile kurbanı bağış yapmak yerine kendileri kesiyorlarsa kesilen hayvandan çıkan eti kendileri yiyebilirler. Kurbanı kesen kişilerin kendileri yanı sıra eşleri, çocukları, anneleri, babaları ve yakın akrabaları yiyebilirler. Ayrıca hayır işlemek isteyen kişiler kurban etini ihtiyaç sahiplerine ikram ederek onlarında et yemelerini sağlayabilirler. Nafile kurbanın yenmesi için kişi kısıtlaması olmadığından isteyen herkesin bu kurbanın etini yemesi mümkündür.

Nafile kurban bağışında bulunulduğu durumlarda ise kesilen kurbanının etini Kur’an talebeleri, yetimler, mazlumlar, öksüzler, mülteciler, mağdurlar ve hastalar yiyebilirler. Etin dağıtımı hanelere, aşevlerine, Kur’an kurslarına ve yetimhanelere yapılabilir. Kurbanın dağıtılacağı kişilerin belirlenmesi ise bağışları kabul eden derneğin çalışmalarıyla mümkün olur. Kesilen kurban bir kişinin yıllık et yemesini sağlayabileceği gibi pay edilerek birden fazla kişinin et yemesi sağlayabilir.

Nafile Kurbanda Vekalet Vermek Gerekir Mi?

Nafile kurban kesimini kendisi gerçekleştirecek olan kişilerin vekalet vermelerine gerek kalmaz. Kurallara uygun olarak seçtikleri kurbanın kesimini yapabilirler. Kurban kesmeyi bilmeyen ya da kurumlar aracılığıyla nafile kurban kestirmek isteyen kişilerinse vekalet vermeleri gerekir. Alınan vekalet sayesinde bağış sahibi adına kurban kesilebilir.

Nafile kurban ibadetini gerçekleştirmek isteyen vekil kişi ve kurumlar vekaleti kişilerden farklı şekillerde alabilirler. Bunlar yazılı vekalet ve sözlü vekalet şeklinde olur. Yazılı vekalette kişilerin isim bilgileri ve kurbana dair detaylar belirtilir. Sözlü vekalet ise telefon aracılığıyla bağış sahiplerinin verdiği vekalettir ve kişi kendisi başkasını vekil tayin ettiğini belirtir. Beni Bırakma Derneği’ne nafile kurban bağışında bulunduysa sözlü vekalet verilerek kurbanın kesilmesi sağlanabilir.

Nafile Kurban Kesiminin Zamanı Var Mı?

Nafile kurban kesiminin kesin olarak belirtilmiş olan bir zamanı yoktur. Bir sene boyunca kişilerin istemeleri durumunda nafile kurban kesmeleri veya bağışlamaları mümkündür. Nafile olan kurbanın kesimi için zaman belirtilmemiş olsa da bayram zamanlarında kesilmesinin daha iyi olduğu İslam alimleri tarafından ifade edilmiştir.

Bu nedenle Allah’ın rızasını kazanmak için nafile kurban kesmeyi düşünen kişilerin bayrama yakın zamanı tercih etmeleri gerekir. Bağışlarda ise dernek tarafından nafile kurbanın kesimi bağışı takip eden en geç 1 hafta içerisinde yapılır.

Nafile Kurban Kesim Yeri Seçilir Mi?

İnsanlara hayır yapmak amacıyla kesilen nafile kurbanı bağış şeklinde kesmek mümkündür. Bunun için insanların doğru yardım yapmalarına aracı olan Beni Bırakma Derneği tercih edilebilir.

Derneğin nafile kurban için hayata geçirdiği projelere katılarak hayır yapılabilir. Kurbanın kesimini derneğe bağış yaparak gerçekleştirmek isteyenler kesim yeri belirleyebilirler. Bu sayede kurbandan elde edilen et kişilerin istedikleri ülkede bulunan Müslüman kardeşlerine ulaştırılır. Ancak yer seçimi yaparken derneğin faaliyet içerisinde bulunduğu ülkeler arasından seçimde bulunmak gerekir.

Nafile Kurban Bağışı Nasıl Gerçekleşir?

İnsanların Beni Bırakma İnsani Yardım Derneği’ne yapabileceği bağışlar arasında nafile kurban bağışı da vardır. Bu bağışın gerçekleşmesi için öncelikle kişilerin bu bağışı yapma isteğinin bulunması gerekir. Bağışa karar verilmesiyle birlikte dernek tarafından açılmış olan banka hesap numaraları kullanılmak suretiyle havale yapılarak kurban bağışlanabilir. Hesap numaraları derneğin sitesinden edinilebilir.

Nafile kurban bağışı için kişilerin bizzat dernek sitesini kullanmaları mümkündür. Site ana sayfasında yer alan online bağışlar bölümüne girilerek belirlenmiş tutardaki nafile kurbanın bağışlanması sağlanabilir. İki yoldan birini kullanmak istemeyen ya da kullanamayan kişiler ise İzmir'e giderek derneğin binasına ulaşıp yetkililere kurban bağışlarını teslim edebilirler.

Nafile Kurban Bağışının Takibi Yapılır Mı?

Sevap kazanmak ve kurbana ihtiyacı olan kişilere hayır yapmak amacıyla bağışlanan nafile kurbanın takibini bağış sahiplerinin yapması mümkündür. Takip işlemi dernek ekiplerinin gerçekleştirdiği kesime dair tüm aşamaları içeren video kayıtlarını bağışta bulunan kişi veya kurumlara göndermesiyle mümkün olur.

Böylelikle nafile kurban bağışlayanlar yaptıkları bağışın hangi coğrafyada yaşam mücadelesinde bulunan insanlara katkı sağladığını öğrenebilirler. Ayrıca derneğe iletişim için kullanılan +90 501 108 80 88 telefon numarasını kullanarak bağışları hakkında merak ettikleri sorulara cevap bulabilirler.

Nafile Kurban Bağış Tutarı Nedir?

Beni Bırakma Derneği tarafından kabul edilen nafile kurban bağışlarının tutarı şükür, adak ve sadaka kurbanı tutarlarıyla aynıdır. Bu tutar büyükbaş hayvan ve hisse bağışında bulunmak isteyenlerin güncel fiyatları dernek görevlilerine sorarak öğrenmeleri gerekir.

Nafile Kurban Bağış Görüntüleri Edinilebilir Mi?

Beni Bırakma Derneğinin hesap numaralarını kullanarak nafile kurban bağışında bulunan kişiler bağış görüntülerini dernek aracılığıyla edinebilirler. Bağışlanan kurbanın kesilme anı, parçalanması ve kesimin yapıldığı yerde dağıtıldığı adreslere ait görüntüler kişilere gönderilir. Video şeklinde gerçekleşen görüntü gönderimi sayesinde bağışta bulunan kişiler yaptıkları bağışın hayata geçirildiğini görme ve öğrenme şansı bulabilirler.

Nafile Kurban Kesimi Öncesinde Dernek Tarafından Yapılan İşlemler

Nafile kurban bağışında bulunan kişiler derneğin uyguladığı prosedürlerin neler olduğunu öğrenmek isteyebilirler.

Beni Bırakma Derneği bağışların kendilerine ulaşmasının ardından nafile kurban kesimini gerçekleştirmeden önce şu işlemleri yapar;

  • Nafile kurban kesilmeden önce bağışı yapmış olan kişilerin yazılı ya da sözlü onayını alır.
  • Yazılı onayda kişilere ait kimlik bilgileri ve iletişim bilgileri kaydedilir.
  • Kesilecek kurbanın türü belliyse kurban için uygun hayvanlar seçilir.
  • Kurbanın kesileceği yer belirtilmişse kurban bulma veya kurbanın o bölgeye götürülmesi sağlanır.
  • Kesim için alanında uzman olan ekip bulunur.
  • Kurban için belirlenen hayvanın veteriner kontrolleri yapılır.

Kurban olarak kesilecek hayvanın ve kesim yerinin belirlenmesi sonrasında en uygun kesim zamanı ayarlanır. Belirlenen zamanda bulunan ekip kurban kesimini gerçekleştirir.

Nafile Kurban Kesimi Sonrası Dernek Tarafından Yapılan İşlemler

Beni Bırakma Derneği’nin görevi nafile kurbanın kesimiyle sona ermez. Dernek görevlileri kesimin tamamlanması sonrasında da birtakım işlemleri yerine getirirler. Bu işlemler kesilen kurbanın parçalara ayrılması ve dağıtım için paketlenmesidir.

Bu işlemler bittikten sonra bağışı yapan kişilere mesaj yoluyla kurbanlarının kesildiği haber verilir. Ayrıca kurban kesim anına dair görüntüler kayıt altına alınarak video şeklinde bağışçılara gönderilir.

Kesilen ve dağıtım için hazırlanan etler derneğin önceden belirlemiş olduğu ailelere Müslüman kardeşlerinden hediye edildiği belirtilerek dağıtılır. Tüm kurban etinin dağıtımının tamamlanmasıyla da dernek ekipleri belirlenen bölgeden ayrılırlar.

Nafile Kurban Bağışları Nereye Gönderilir?

İnsanların hayır işleyerek sevap kazanmalarına yardımcı olan Beni Bırakma Derneği bünyesine yapılan nafile kurban bağışlarını faaliyet alanları içerisinde yer alan yaşam alanlarına gönderir. Bu sayede savaş mağduru olan, yiyecek sıkıntısı yaşayan ve hastalıkla boğuşan insanlar kurban etinden yararlanma imkanı elde edebilirler.

Derneğin kurban bağışlarını gönderdiği yerler arasında şu ülke ve şehirler vardır;

  • Çad
  • Zambiya
  • Nijer
  • Yemen
  • Güney Sudan
  • Gambiya
  • Tanzanya

Bu ülke ve şehirlerde bağışladığınız kurbanın gönderilmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca en çok ihtiyacı olan yerlerin belirlenmesi ve bağış yoğunluğunun yaşanmasının önüne geçmek adına bağış yerlerini belirleme işini derneğe de bırakabilirsiniz.