Anasayfa

Giriş/Üye

Hesap No

Bağış Yap

Sepetim

Ruhuna Kurban

Ruhuna Kurban

Kurban insanların Allah’a yaklaşmasını sağlayan ibadetler arasında bulunur. Bu nedenle geçmişten günümüze kadar insanlar çeşitli amaçlarla kurban keserler. Bu kurbanlar amaçlarına bağlı olarak farklı isimlerle anılırlar. Ruhuna kurban da geçmişten günümüze kadar kesilen kurban çeşitleri arasında bulunur. Ruhuna kurban kesmenin önemi, ne olduğu, kimlerin kesebileceği ve bu kurban türüne dair tüm merak edilenlerin cevapları aşağıdadır.

Ruhuna Kurban Nedir?

Ölmüş olan baba, anne, hala, dayı, teyze, amca veya dede gibi yakınların ruhu adına kesilen kurbana ruhuna kurban ismi verilir. Ölmüş kişilerin ruhu için kesilen ve Allah rızası için bağışlanan bu kurban aynı zamanda kabir kurbanı ve ölü kurbanı olarak da adlandırılır. Bu kurban insanların hayata geçirdikleri nafile kurban ibadetleri arasında yer alır.

Ruhuna Kurban Kimler Tarafından Kesilir?

Ruhuna kurban kesimi isteyen herkes tarafından yapılabilir. Bu kurbanın kesilmesindeki amaç kaybedilen yakınların ruhu için kurban bağışlamak ve kesilen kurbanı insanlara dağıtmaktır. Ölen kişinin oğlu, kızı, gelini, damadı ve akrabası tarafından kurbanın kesilmesi sağlanabilir. Kişiler kurbanı kendileri kesemiyorlarsa vekil tayin ederek ruhuna kurbanın kesilmesini sağlayabilirler.

Ruhuna Kurban Kesilecek Hayvanlar Nelerdir?

Ölen yakınların ruhuna ulaşması için kesilecek ruhuna kurban da hayvan seçimi önemlidir. Hayvanlar büyükbaş veya küçükbaş olarak tercih edilebilir. Kurbanlık olarak belirlenebilecek olan hayvanlar ise vacip kurban için geçerli olan hayvanlardır. Bunlar keçi, manda, deve, sığır veya koyundur. Kişiler büyükbaş hayvanları isterlerse hisseli olarak da kesebilirler ve kurbandan çıkan etin dağıtılmasını sağlayabilirler.

Ruhuna Kurban Hangi Amaçlarla Kesilir?

Ölen kişiler için ruhuna kurban kesimi 4 farklı amaç için gerçekleştirilir.

Nafile olan ruhuna kurbanın kesilme amaçları şunlardır;

  • Allah rızasını kazanmak
  • Allah’a yaklaşmak
  • Ölen kişinin ruhunun huzur bulmasını sağlamak
  • Allah’tan sevap kazanmak

Bu amaçlardan birisini ya da birkaçını taşıyorsanız kurbanlık hayvan satın alarak ölmüş akrabanızın ruhuna kurban kesimi yapabilirsiniz. Kestiğiniz kurbanın muhtaçlara, talebelere ve kimsesizlere ulaştırılmasını sağlamak istiyorsanız da Beni Bırakma Derneği ile irtibata geçebilirsiniz.

Ruhuna Kurban Kesmek Zorunlu Mu?

Ölmüş baba ve annenin ruhuna kurban kesmek kişilerin yapmaları gereken zorunlu yardımlardan değildir. Bu kurbanın kesilmesinde kişilerin istemesi ve ölen kişinin vasiyetinin bulunması şartı vardır. Kurbanın kesilmesi zorunlu olmadığı için kesilmemesi durumunda günaha girmek veya yükümlü olmak mümkün değildir.

Ruhuna Kurbanın Dinen Hükmü Nedir?

İnsanların yerine getirebilecekleri nafile ibadetler arasında bulunan ruhuna kurban Kur’an’ı Kerim’de kesin ayetlerle yer almaz. İnsanların geçmişten beri sürdürdükleri gelenekler ve ibadetler arasında bulunur. Kesilen kurbanın ölen kişinin ruhuna bağışlanması esasına dayanan ruhuna kurbanın sevabı büyüktür ancak kesilmese de olur.

Bu kurbanın kesilmesi ve kesen kişi tarafından yenmeyerek fakirlere, dullara, yetimlere ve öğrencilere bağışlanması sayesinde kazanılacak sevap katlanır. Aynı zamanda bağış sahipleri insanlara iyilik yapma hazzını yaşarlar.

Ruhuna Kurban Kesiminde Vasiyete Gerek Var Mı?

Ruhuna kurban kesiminin gerçekleşebilmesi için ölen kişinin kurban için vasiyette bulunması gerekmez. Ölen kişinin kızı ya da oğlunun annesi ya da babasının ruhu için kurban kestirmek istemesi yeterlidir. Bunu adak olarak belirlemesi durumunda kişinin mutlaka adadığı kurbanı kesmesi ya da kestirmesi gerekir.

Ruhuna kurban vasiyete bağlı olarak da gerçekleştirilebilir. Bunun içinse ölen kişinin ruhuna kurban kesilmesini vasiyet etmiş olması gerekir. Bu durumda ölen kişi adına Kurban Bayramı günlerinde veya öncesinde kurbanın kesilmesi gerekir. Bu kurban için vasiyet varsa kesilen hayvandan elde edilen etin tamamının tasadduk edilmesi gerekir.

Ruhuna Kurban Kesimine Dair Hz. Ali’nin Rivayeti Nedir?

Ruhuna kurban kesimi dördüncü halife Hz. Ali’nin yerine getirdiği ibadetler arasında bulunur. Hz. Ali, Hz. Muhammed'in ölümünden sonra her yıl hem kendi adına hem de peygamber adına iki koç kurban kesmiştir. Bunu da peygamber tarafından kendisine kurban kesmesinin vasiyet edildiğini belirterek yapmıştır. Hz. Ali tarafından peygamber adına kesilen ruhuna kurban Allah rızası için fakirlere bağışlanmıştır.

Ruhuna Kurban Kesmenin Şartları Nelerdir?

Vacip, adak, şükür ve şifa kurbanlarının kesilmesi için şartlar bulunduğu gibi ruhuna kurban kesmenin de belirlenmiş şartları vardır.

Bu şartlardan en önemlileri şunlardır;

  • Ölen bir yakın ve akrabanın bulunması
  • Ölen yakın tarafından ruhuna kurban kesilmesinin vasiyet edilmesi
  • Kurbanın kesilmesi için uygun özelliklerdeki büyükbaş ve küçükbaş hayvanın belirlenmesi
  • Kurban kesebilecek yetkinliğe sahip olunması
  • Kurbanı ruhuna kurban bağışlamak isteyen kişinin kesemediği durumda vekalet vermesi
  • Allah katında sevap kazanma arzusunun duyulması

Bu şartlar taşındığı durumlarda yılın her gününde ve vasiyet varsa bayram günlerinde ruhuna kurban kesilebilir.

Ruhuna Kurban Bağışı Yapmak Mümkün Mü?

Ruhuna kurbanı kişiler kendi imkanlarıyla satın alarak uygun kesim alanlarında kesip dağıtabilirler. Ancak kurban kesmenin mümkün olmadığı ve yoksulluk içindeki yerlerde yaşayanlara hediye edilmesinin istendiği durumda ise bağış yaparak ibadeti gerçekleştirebilirler. Ruhuna kurban bağışı Beni Bırakma Derneği aracılığıyla yapılabilir. Kurban bedelinin öğrenilmesi ve ücretin ödenmesiyle bağış tamamlanır. Sonrasında da dernek kurban kesimini yapar ve belirlemiş olduğu kişilere dağıtır.

Ruhuna Kurban Bağışını Nasıl Yapabilirim?

Ölen yakınlarının ruhuna kurban bağışlamak isteyenler Beni Bırakma Derneği’nin bu alandaki hizmetinden yararlanabilirler. Bağışın gerçekleşmesi için online bağış bölümünden yararlanılabilir. Bunun için bağış türü seçilerek belirtilen ücret ödenir ve bağış işlemi tamamlanır.

Online bağış yanı sıra derneğin insanlara ulaşmak için kullandığı internet sitesinde bulunan hesap numaraları da bağış için kullanılabilir. Türkiye’nin en güvenilir bankalarına ait hesap numaralarına kredi kartlarıyla havale yapılarak bağış gerçekleştirilebilir.

Bağış için bu iki yol dışında bizzat dernek merkezine bağışın da yapılması mümkündür. Bunun için bağış sahipleri dernek tarafından kullanılan İzmir'de ki genel merkeze giderler. Burada çalışan görevlilere ruhuna kurban bağışında bulunulacağı belirtilerek ödeme yapılır. Böylelikle derneğin belirlediği zamanda kurbanın kesilmesi sağlanır.

Hz. Muhammed Ruhuna Kurban Kesilir Mi?

İnsanlar hayatını kaybeden anneleri, babaları ve diğer akrabaları için ruhuna kurban bağışında bulunabilirler. Akrabalar ve aileler yanı sıra peygamberimiz Hz. Muhammed ruhuna da kurban bağışı yapılabilir. Maddi gücü kurban bağışında bulunmak için uygun olanlar kişiler derneği kullanarak peygamberimizin ruhuna kurban bağışlayabilirler. Bu sayede bağışın peygamberimiz adına yapıldığı hediye verilen kişilere belirtilebilir.

Ruhuna Kurban Etini Kesen Kişi Yiyebilir Mi?

Ölü ruhuna kesilen kurban etini kesen kişinin yiyip yiyemeyeceği kurban için vasiyetin bulunup bulunmamasına bağlıdır. Bir kişi ölümünden önce kendi adına kurban kesilmesini vasiyet etmişse yakınları bu kurbanı keser. Ancak kesim sonrası kurban etini hiçbir şekilde yemeden dağıtır.

Ölen kişi tarafından kurban kesilmesi vasiyet edilmemiş ancak kişinin yakını kendi rızasıyla ruhuna kurban kesmek istiyorsa kurban etini yemesi mümkündür. Bu durumda kendisiyle birlikte ailesinin de eti yemeleri gerekir.

Ruhuna Kurban Bağış Fiyatları Nedir?

Beni Bırakma Derneği’nin insanların yoksullara yardım etmesini ve ölülerinin ruhunun huzur bulmasını sağlamak için sundukları ruhuna kurban bağış ücretleri 2024 yılında güncellenmiştir. Buna göre ruhuna küçükbaş kurban bağış fiyatı (güncel fiyatlar için online bağış sayfamızı ziyaret edin), büyükbaş kurban bağışı 7 hissedir ve büyükbaş hisse bağışı (güncel fiyatlar için online bağış sayfamızı ziyaret edin) şeklindedir.

Ruhuna Kurban Bağışının Zamanı Var Mıdır?

Ruhuna kurban bağışı için insanların tercih ettikleri zaman Kurban Bayramı ve bayram arifesidir. Çünkü genellikle ölüler için yapılan bağış bu günlerde hediye edilir. Kişiler Beni Bırakma’dan yararlanmak suretiyle özellikle Kurban Bayramı öncesinde bağışta bulunabilirler. Ayrıca isterlerse yıl boyunca hizmet veren dernekle iletişim kurarak yılın herhangi bir gününde de ruhuna kurban bağışında bulunarak kesimin gerçekleşmesini sağlayabilirler.

Ruhuna Kurban Kesimleri Ne Zaman Yapılır?

Anne, baba ve dede gibi ölmüşlerin ruhu için yapılan ruhuna kurban bağışlarında kesimler derneğin belirlemiş olduğu tarihlerde gerçekleşir. Bağışlar bayram arifesi için yapılmışsa dernek kurbanların kesimini arife gününde yapar. Bu sayede kişilerin istekleri yerine getirilir. Bağışın bayram dışı günlerde olması durumunda ise kesimin gerçekleşmesi 3 gün ile birkaç hafta arasında değişebilir.