Anasayfa

Giriş/Üye

Hesap No

Bağış Yap

Sepetim

Vacip Kurban

Vacip Kurban

Vacip kurban Beni Bırakma Derneği’nin kurban çalışmalarından birisidir. Kimsesizlere, mazlumlara, mağdurlara veya öksüzlere kurban bağışında bulunmak isteyenler vacip kurbanı tercih edebilirler. Bunun için kişilerin bağış veya hisse bedellerini ödemeleri gerekir. Bağışları sayesinde kurbanın yoksullar arasında pay edilerek dağıtılmasını sağlayabilirler.

Vacip Kurban Ne Demek?

Vacip kurban Müslümanların Kurban Bayramı’nda kestikleri kurbana verilen isimdir. Kurban kesmenin mali durumu yerinde olan kişiye vacip olması bayramda kesilen kurbanın vacip kurban olarak anılmasını sağlamıştır. Kişiler kendilerine vacip kılınmış olan bu kurbanı Kurban Bayramı’nın üçüncü günü ikindi vaktine kadar kesebilirler.

Kestikleri kurbanın bir kısmını kendilerine bir kısmını ailelerine bir kısmını da fakirlere dağıtarak ibadetlerini tamamlarlar. Bu kurbanın kabul görmesi içinse kesimin İslam’a uygun şekilde gerçekleşmesi gerekir. Bunun için eğer kişiler kurbanlarını kendileri kesemezlerse vekaleten kendileri adına kurbanını kesilmesini sağlayabilirler

Kimler Vacip Kurban Keser?

Vacip kurbanı kimlerin kesebileceği İslam dini ile ilgili hazırlanan kitaplar, hadis ve ayetlerle belirtilir.

Vacip kurbanı şu kişiler keserek sevabına nail olabilirler;

  • Müslümanlara
  • Özgür olanlara
  • Buluğ çağına girenlere
  • Akıl sağlığı yerinde olanlara
  • Yolcu (seferi) olmayanlara
  • Temel ihtiyaçları haricinde mal, mülk veya paraya sahip olanlara (80.18 gr altın tutarında)
  • Zengin olarak ifade edilecek derecede mala ve gelire sahip olanlara
  • Allah’a yaklaşmak isteyenlere

Bu özelliklerin tümünü taşıyorsanız Kurban Bayramı’nda kurban kesmeniz ve Allah tarafından emredilen kulluk vazifenizi yerine getirmeniz gerekir.

Vacip Kurbanı Niçin Kesilir?

Vacip kurbanı ilk olarak kurban kesme ibadetini yerine getirmek amacıyla kesilir. Bunun dışında Allah tarafından yapılan kurban kes emrini yerine getirerek Allah rızasını kazanma amacıyla kesilir. Ayrıca kurban, kurban kesmek üzerine vacip olan kişinin vücudu ve ruhuna bedel olması için kesilir.

Bunun dışında kurban fakirlere kurban eti dağıtma ve yardımlaşma amacıyla kesilir. Son olarak kurban kişinin günahlarının Allah katında affedilmesini sağlamak amacıyla kesilir.

Vacip Kurban Ne Zaman Kesilir?

Vacip kurbanın kesilme zamanı Kurban Bayramı’dır. Kurban Bayramı ise Hicri Takvime göre Zilhicce ayının 10.günü itibariyle başlar. Dört gün süren bayram Zilhiccenin 10-13. günleri arasındadır. Ancak vacip kurbanın kesilmesi bayramın üçüncü günü ikindi vaktine kadar mümkün olduğundan kurban kesme zamanının Zilhiccenin 10, 11 ve 12, günleri demek daha doğru olacaktır. Ancak bu tarih her sene farklılık gösterir ve bir önceki seneye göre Kurban Bayramı 11 veya 12 gün erken kutlandığından kurban kesimi de 11-12 gün erken gerçekleşir.

Vacip Kurban Kesmenin Maiyeti Nedir?

Kurban kesmek Müslümanlara Hicret’in ikinci yılında vacip kılınmıştır. Tarihler 624 yılını gösterirken aylardan ise Zilhiccedir. Bu nedenle vacip kurban şartlarına sahip olan her bireyin Kurban Bayramı’nda kurban ibadetini yerine getirmesi gerekir. Bu ibadetin yerine getirilme amacı Allah’ın rızasını kazanmak ve ona yaklaşmaktır.

Kurban kesmek Müslümanların yerine getirmeleri gereken meşru ibadettir. Kurban kesmeye dair deliller Kur’an-ı Kerim’de bulunan Saffat ve Hac surelerinde belirtilir. Saffat Suresi’nin 37.ayetinde Hz. İbrahim’in oğlu Hz. İsmail’i Allah rızası için kurban etmek istediği ancak onun yerine bir koçun verildiği yer alır. Hac Suresi’nde ise kurban kesilmesi ve etinden yoksullara da dağıtılması gerektiği bilgisi bulunur. Ayrıca Hac Suresi’nde büyükbaş hayvanların kurbanlık olarak belirlendiği bilgisine de yer verilir.

Vacip Kurbanı Geçerlilik Şartları Nelerdir?

Vacip kurbanın Allah katında geçerli olmasının şartları vardır. Bu şartlar kimlerin kurban keseceğine dair cevapları içerir. Vacip kurbanın geçerli olması için kurban kesecek kişinin Müslüman olması, yolcu olmaması, akıl sahibi olması, zengin olması, hür olması ve ergen olması gerekir. Ayrıca kesilmek için belirlenen hayvanın kurbanlık şartlarını taşıması gerekir. Bu şartların dikkate alınmadığı durumlarda vacip kurbanın Allah katında kabul görmemesi mümkündür.

Vacip Kurbanlar Hangileridir?

Vacip kurbanlar, vacip kurban ibadetinin yerine getirilmesi için kesilebilecek kurbanlık hayvanları ifade eder.

Bu hayvanlar;

  • Keçi
  • Sığır
  • Deve
  • Koyun
  • Manda

Bu hayvanların vacip kurban olarak tercih edilebilmeleri için hayvanların yaşlarının uygun olması, özürlerinin bulunmaması, hasta olmamaları ve besili olmaları gerekir. Böylelikle tercih edilen kurbanın Allah katında makbul olması mümkün olur.

Vacip Kurbanı Kesilmezse Ne Olur?

Vacip kurbanı, kurban kesmek üzerine vacip kılınmış olan kişilerin yerine getirmesi gereken bir yükümlülüktür. Bunun için kurbanın mutlaka bayram zamanında kesilmesi gerekir. Vacip kurbanının zamanında kesilmemesi durumunda ise kişiler vacip olan ibadeti yerine getirmemiş olurlar.

Vacibin terk edilmesi ise mekruhtur yani harama yakındır. Bu nedenle kurbanlarını kesmeyen kişiler harama yaklaşmış olarak kabul edilebilirler. Bu da İslam’ı benimsemiş insanlar için hoş bir durum değildir. Vacibin terk edilmesi aynı zamanda kurban ibadetinin yerine getirilmesiyle elde edilecek olan sevaptan mahrum kalmaya neden olur.

Vacip Kurban Bağışı Yapılabilir Mi?

Kurban Bayramı’nda kurban kesmeleri vacip olan kişiler kurbanlarını kendi imkanları doğrultusunda kesebilirler. Bunun için kurbanın doğru bir şekilde bağlanması ve kesim pozisyonuna getirilerek acı çektirmeden kesilmesi gerekir.

Kurban kesimini yapamayan veya kurbanını bağışlamak isteyen kişilerin vacip kurbanı bağışı yapmaları mümkündür. Bu sayede kurban etini kendileri yememiş ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırmış olurlar. Bu ihtiyaç sahipleri Türkiye, Afrika ve Asya bölgelerinde yaşam süren Müslümanlar olabilirler.

Vacip kurban bağışı için Beni Bırakma Derneği seçilerek güvenilir şekilde bağış gerçekleştirmek mümkün olur. Çünkü bu dernek 10 yılı aşkın süredir insani yardım üzerine çalışmakta ve yardıma muhtaç kişileri kısa sürede belirleyerek yapılan yardımların onlara ulaşmasını sağlamaktadır.

Vacip Kurban Bedelleri Ne Kadardır?

Vacip kurban bedelleri 2024 yılının gelmesiyle birlikte Beni Bırakma Derneği tarafından güncellenmiştir. Kurban bedelleri kesilmesi için bağışlanacak olan kurbanın küçükbaş veya büyükbaş olmasına bağlı olarak değişir. Küçükbaş kurbanlık, büyükbaş ve deve fiyatlarını bağış sayfamızdan öğrenebilirsiniz.

Ayrıca hisse bedeli ödemesi yaparak hisseli bağışta bulunmakta mümkündür. Bu kurban bedellerinden birisini tercih eden kişiler 12 ülkeye kurbanlarının ulaşmasını sağlama imkanı bulabilirler. Çünkü dernek 12 farklı ülkede hizmet vermektedir.

Ülkelere Göre Vacip Kurban Hisse Bedelleri Ne Kadardır?

Vacip kurban hisse bedelleri ülkelere göre belirlenmiştir. Bunun için eğer kişiler kurbanlarının belirli bir ülkeye ve o ülkenin halkına ulaştırılmasını isterlerse o ülke için geçerli hisse bedelini ödemek zorundadırlar.

Ülkelere göre vacip kurban hisse çeşitleri şu şekildedir;

  • Afrika Ülkeleri Hisse Bedeli
  • Arakan hisse bedeli
  • Afganistan hisse bedeli
  • Türkiye hisse bedeli

Bu hisse bedellerini derneğin bankalardaki hesap numaralarını ve internet sitesini kullanarak ödeyebilirsiniz. Böylelikle yaptığınız kurban bağışlarının istediğiniz bölgelerdeki yoksul ya da aç insanlara dağıtılmasını sağlayabilirsiniz.

Vacip Kurban Bağışı Nasıl Yapılır?

Vacip kurban ibadetini bağış yaparak yerine getirmek isteyen kişiler belirlenmiş bedel ve hisse bedellerinin ödemelerini yaparlar. Ödemeleri yapmaları için kullanabilecekleri 4 yol vardır. Bu yollar online bağışla ödeme, havale ile ödeme, elden ödeme ve EFT ile ödemedir.

Bu ödemelerin yapılmasıyla kişilere gönderilen onay bilgisi bağışın tamamlandığının ve bağış yapıldığının en önemli kanıtıdır. Havale ve EFT için banka hesap numaralarından yararlanılırken online bağış için web sayfası kullanılır. Havale ve EFT yöntemini kullananların kişisel bilgilerini not olarak yazmaları gerekir.

Ödemeyi elden yapmak isteyenler ise İzmir'de bulunan dernek merkezine giderek ödemelerini tamamlayabilirler. Yaptıkları ödemenin karşılığında kendilerine bağış yaptıklarını belirten bir makbuz verilir. Bu sayede gerektiğinde bu makbuzu ibraz etme hakkına sahip olurlar.

Bağışlanan Vacip Kurban Ne Zaman Kesilir?

Vacip kurbanlarını bağış yoluyla derneğe gönderen kişilerin bağışladıkları kurbanın kesimi Kurban Bayramı süresi içinde gerçekleştirilir. Kurban kesme zamanı olan bayramın 1, 2 ve 3.günleri kurbanın kesilmesi dernek ekipleri tarafından sağlanır. Son kesim bayramın üçüncü günü ikindi vakti girmeden önce gerçekleştirilir.

Bağışlanan kurbanların kesiminin tamamlanmasının ardından ise belirlenen bölgelerde yaşayan insanlar kurban etlerinin takdim edilmesi sağlanır. Bu sayede o bölgelerdeki insanların et yiyeceklerine dair mutluluklarına tanık olunabilir.

Bağışlanan Vacip Kurban Nasıl Kesilir?

Beni Bırakma İnsani Yardım Derneği bağışlanan vacip kurbanların kesimini dini kurallara uygun şekilde gerçekleştirir. Bu sayede helal kılınan kurban yoksul ve et yiyemeyen Müslümanlara dağıtılır. Kesim için uygun alan belirleyen dernek kesimin yapılması için usta kasap ve kesim ekiplerinden yararlanır.

Bu sayede kurbanlık hayvanın acı çekmeden ve zarar görmeden kesilmesi sağlanır. Ayrıca kurbanların parçalanmasında da deneyimli elemanların görev alması sayesinde kurbanın kesimi ve pay edilmesi hızlı bir şekilde sağlanır. Son aşamada ise kurban payları derneğin belirlemiş olduğu adreslere ulaştırılır.

Vacip Kurban Vekaleti Nedir?

Kurban kesmesi vacip olan kişilerin kurban kesecek beceriye sahip olmamaları durumunda kendileri adına kurbanın başkası tarafından kesilmesine rıza göstermelerine vacip kurban vekaleti denir. Bu sayede kurban doğru bir şekilde kesilir ve ibadet tamamlanır. Kurbanın kendileri adına başkası tarafından kesilmesi için vekalet veren kişiler isterlerse kesim anında kişilerin yanında bulunabilirler ancak kesim esnasında bulunmamaları da mümkündür.

Vacip Kurban Vekaleti Nasıl Verilir?

Vacip kurban vekaleti vermesi gereken kişiler vekaleti nasıl yapacakları konusunu merak ederler. Kurban için vekalet kişilerin kurbanın yanında ve kesim anında bulunması durumunda sözlü bir şekilde verilebilir. Böylelikle kesim sorunsuzca gerçekleştirilir.

Bunun dışında kişilerin kurbanın yanında bulunmadıkları zamanlarda vekaleti telefonla ya da internet vasıtasıyla vermeleri mümkündür. Ayrıca bazı durumlarda vekalet yazılı olarak da verilebilir. Ancak Beni Bırakma Derneği vekaletin alınması için telefon görüşmesini tercih eder ve bağışı yapan kişilerin telefon üzerinden sözlü vekalet vermesini sağlar.

Vacip Kurbanın Kesilmesinden Haberdar Olmak Mümkün Mü?

Vacip kurban kesmek için bağış ve vekalet yolunu tercih edenler kurbanın kesilmesinden haberdar olmak isterler. Bunun için dernek kurbanın kesildiğini bildiren SMS’i bağışı yapan kişilerin vermiş oldukları telefon numarasına gönderir. Kesimin gerçekleştiğine dair bilgi vermenin yanı sıra kurbanın kesildiği anı içeren görüntüleri de telefona SMS yoluyla göndererek kişilerin görüntüleri izlemesini sağlar.

Vacip Kurban Bağışı Yapılan Ülkeler Hangileridir?

Beni Bırakma Derneği vacip kurban bağışlarını onlarca ülkeye ulaştırır. Toplamda birçok bölge belirlenmiştir ve sırayla kurbanlar bu bölgelere gönderilerek kurban eti yiyemeyen insanlara dağıtılır.

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bazı kurban kesimi yapılacak ülkeler şu şekildedir;

  • Kamerun
  • Çad
  • Suriye
  • İdlib
  • Türkiye
  • Gazze
  • Somali
  • Arakan
  • Nijerya
  • Etiyopya
  • Senegal
  • Nijer

Kurbanın bağışlanacağı ülkeyi siz belirlemek isterseniz listede yer alan ve dernek tarafından bildirilecek ülkeler arasından seçim yapabilirsiniz. Seçiminiz ile zor durumda olduğunu bildiğiniz ülkenin insanlarının bir nebze rahatlık yaşamalarını sağlayabilirsiniz.