Sadaka Allah rızasını gözeterek yoksullara yapılan yardıma verilen bir addır. Sadaka para şeklinde verilebileceği gibi kurban şeklinde de verilebilir. Bu sayede yoksulların kurban eti yemelerine aracı olunabilir. Bunun için Beni Bırakma Derneği’nin kurban çalışmaları arasında sadaka kurbanı da bulunur. Kişilerin yaptıkları sadaka kurban bağışları Afrika ve Asya ülkeleri ile Türkiye’de bulunan yoksullara dağıtılır.
Sadaka kurbanı yoksullara sadaka olması amacıyla kesilen kurbana verilen isimdir. Bu kurban nafile kurban çeşitleri arasında bulunur. Bu nedenle insanların sadaka kurbanını kesme zorunlulukları yoktur ancak yoksulların et yemelerini sağlamak istemeleri durumunda kurbanı kesmeleri ya da bağışlamaları mümkündür.
İnsanların sadaka kurbanı bağışlamaları için çeşitli sebepleri olabilir. En önemli sebep ise yoksulla etini paylaşmaktır. Bu paylaşım sayesinde yıl boyunca et yemeyen yoksulların et yiyebilmeleri sağlanır. Ayrıca yapılan bağış sayesinde Allah rızasını kazanmak amaçlanır. Kurbanın doğru seçilmesi ve kesiminin hayvanın acı çekmeyeceği şekilde gerçekleşmesi ile büyük sevap kazanılır.
Sadaka kurbanı İslam dininde yer alan ve Müslümanlar tarafından kesilen nafile kurbanlar arasında yer alır. Bir kurbanın sadaka kurbanı olarak kabul edilebilmesi için gerekli şartların oluşması gerekir.
Bu şartlardan en önemlileri şunlardır;
Bu şartları sağlamanız durumunda gerek sizin kestiğiniz gerekse vekil tayin ettiğiniz derneklerin kestiği sadaka kurbanınız Allah katında kabul olur ve sevap kazanmanız mümkün olur.
Sadaka kurbanı için hangi hayvanların tercih edilmesi gerektiği ayetler ve sünnetlerle özel olarak belirtilmemiştir. Kurban için dinen uygun görülen hayvanlar sadaka kurbanında da tercih edilebilirler.
Sadaka kurbanı bağışlamak isteyenlerin tercih edebilecekleri hayvanlar şunlardır;
Sadaka olarak tercih edeceğiniz kurbanı siz kesmek istemezseniz Beni Bırakma Derneği’ni vekil olarak belirleyip kurbanınızın kesilmesini sağlayabilirsiniz. Derneğimiz kurban olarak kabul edilecek özellikteki hayvanları belirleyerek kesimini gerçekleştirir.
Yoksullara sadaka olarak kurban bağışında bulunmak isteyen kişiler için kurban genellikle küçükbaş hayvanlardan tercih edilir. Bu hayvanlar için ödenmesi gereken kurban ücretini bağış sayfamızdan öğrenebilirsiniz. Ancak kişilerin sadaka olarak büyükbaş hayvan bağışını tercih etmeleri de mümkündür. Bu durumda hisseli ya da bütün olarak büyükbaş hayvan bağışı yapılabilir. Büyükbaş için bağış ücreti ise hisse fiyatı * 7'dir.
Sadaka ve sadaka kurbanı dini açıdan fazileti büyük olan ibadetler arasındadır. Sadaka kurbanı sayesinde Müslümanların dinlerine ne kadar sadık oldukları ve yardıma muhtaçları unutmadıkları anlaşılır. Kur’an-ı Kerim’de verilen sadakalar sayesinde kişilerin iyiliğe erişecekleri aynı zamanda da verilen sadakaların kıyamet gününde kişilerin karşısına çıkacağı belirtilir. Ayrıca karşılaşılabilecek belaların verilen sadakalar sayesinde def edildiğine inanılır. Bu nedenle kişilerin yoksullara maddi durumlarına göre sadaka vermeleri gerekir.
Beni Bırakma Derneği’ni vekil tayin ederek kesilecek sadaka kurbanı için zaman sınırlaması yoktur. Yoksullara sadaka olması ve onların et yemeleri için bağışlanan bu kurban sene boyunca kesilebilir. Bunun için kişilerin sadaka kurbanı bağışı yapmaları yeterlidir.
Bağışın gerçekleşmesinin ardından en kısa süre içerisinde kesilecek hayvanın belirlenmesi ve kesilmesi sağlanır. Bu kurbanın Kurban Bayramı’nda kesilmesi tercih edilirse bayramın 1.ve 2.günlerinde bağışta bulanmak mümkündür. Bu sayede bayramın 3.günü ikindiye kadar kesim işlemi gerçekleştirilir.
Sadaka olarak kesilecek kurbanın kesiminde vacip olan kurban kesme prosedürleri uygulanır. İlk olarak kesilecek hayvan kesim alanına getirilir. Daha sonra hayvanın yere yatması sağlanır ve ayakları bağlanır. Yere yatırılan hayvan tekbirler ve dualar eşliğinde boğazından kesilir ve kesim esnasında hayvanın acı çekmemesi sağlanır. Ayrıca kesim sırasında hayvanın gözü bağlanabilir. Kesimin gerçekleşmesinin ardından derisinin yüzülmesi ve parçalanması sağlanır. Parçalanan sadaka kurbanı yoksullara dağıtılır.
Sadaka kurbanı genel olarak yoksul insanlara dağıtılması amacıyla bağışlanan kurbandır. Allah rızası kazanma amacını taşıyan sadaka kurbanını yiyecek kişiler için sınırlama yoktur. Kişiler kendileri bu kurbanı kesiyorlarsa ailelerinin ve kendilerinin yemelerinde herhangi bir sakınca yoktur. Anne, baba, çocuk, hala, teyze veya diğer akrabalara sadaka kurbanının eti pay edilerek dağıtılabilir. Ancak en doğrusu tüm kurbanın yoksullara pay edilerek dağıtılmasıdır.
Sadaka kurbanının dağıtıldığı kişiler sadaka kurbanı bağışlayacak kişiler için önemlidir. Çünkü sadaka verecek olan kişiler kimlere yardım yapacaklarını önceden düşünmüş olabilirler. Bu durumda da doğru adresi seçmeleri gerekir.
Beni Bırakma İnsani Yardım Derneği’nin sadaka kurbanı dağıtımı yaptığı kişiler şunlardır;
Bu kişi grupları yurt içi ve yurt dışında olabilir. Bunun için dernek yaşanan savaş ve doğal afetleri göz önüne alarak kurban etinin kimlere dağıtılması gerektiğini belirler ve sonrasında dağıtımı eşit paylarda olacak şekilde gerçekleştirir.
Sadaka kurbanının kimlere dağıtılacağını belirlemek mümkündür. Bunun için bağış esnasında kişilerin sadaka kurban bağış notu yazmaları ve etlerinin hangi coğrafyada dağıtılacağını belirtmeleri gerekir. Dağıtımın yapılacağı coğrafyanın belirlenmesi sonrasında muhtaç kişilere, ailelere ve medreselere kurban etinin dağıtımı gerçekleştirilir.
Beni Bırakma Derneği sadaka kurbanının kesimini yapılan bağışlar doğrultusunda gerçekleştirir. Bağışta bulunan kişinin kesim yerini belirlemesi durumda o coğrafyada kurban kesilir ve yoksullara dağıtımı gerçekleştirilir. Kurbanın kesim ve dağıtım yerinin belirtilmemesi durumunda kurban etine en fazla ihtiyaç duyan yerler belirlenir.
Belirleme sonrasında ise satın alınan kurban İslami kurallara göre hareket edilerek kesilir ve yüzme işlemi sonrasında da dağıtılır. Kurbanlık hayvanın kesimi ise hayvanın zarar görmeyeceği ve acı çekmeyeceği şekilde kesim elemanları aracılığıyla gerçekleştirilir. Ayrıca dernek görevlileri tarafından telefonla vekalet alınır.